Akıllı Kentler
Teknoloji ve bilişim alanındaki gelişmeleri yakından takip eden belediyelerin ulaşım, çevre, altyapı, enerji gibi hizmet alanlarında uygulamaya koydukları akıllı projeler, hizmetlerde kaliteyi arttırırken, belediye yönetimlerini de daha katılımcı ve şeffaf yapmaktadır. Kaynakların daha verimli kullanılmasını sağlayan teknolojiler, yerel halkın daha hızlı ve kolay hizmet almasını sağlarken, kent yönetimlerinin de ulusal ve uluslararası alanda kentsel rekabet gücünü artırmaktadır.
Nüfus artışı, kentleşme oranlarının yükselmesi ve büyük bir hızla tükenen kaynaklar karşısında gelişen teknolojilerin yardımıyla kentsel çözümler ortaya konması ve her boyutta sürdürülebilir kentler oluşturulması, akıllı yaklaşımların geliştirilmesini zorunlu hale getirerek, “kentlerin akıllanması” fikrini ortaya çıkarmıştır. İlk olarak 2008 yılında ortaya çıkan akıllı kent kavramında, yine bu dönem gerçekleşen 2008 Ekonomik Krizinin rolü oldukça büyüktür.
Akıllı kentler; sınırlı kaynaklarını daha etkin ve verimli kullanan, akıllı çözümler üretmek için bilgi ve iletişim teknolojilerine yatırım yapan, yapılan yatırımlar sonucu tasarruf elde eden, böylece sağladığı hizmet ve yaşam kalitesini maksimum verimlilik sağlayacak şekilde bütüncül bir mekânsal planlama süreci ile birlikte yeniden yapılandıran, doğada bıraktığı karbon ayak izini azaltan ve tüm bunları yaparken yenilikçilik ve sürdürülebilir gelişime yatırım yapan kentler olarak tanımlanmaktadır.
Günümüzde yerel hizmetlerin sunumunda teknolojiyi en iyi şekilde kullanan belediyeler “akıllı belediye” olarak nitelendirilirken, kent yönetimleri için de “akıllı kentler” kavramı ön plana çıkmaktadır.
Akıllı Kent Uygulamaları ile;
• Kaynakların daha etkin ve daha akıllıca kullanılması,
• Maliyet, zaman ve enerji tasarrufu sağlanması,
• Yaşam kalitesinin yükseltilmesi,
• Çevre kirliliğinin azaltılması,
• Karbon salınımının düşürülmesi,
• Kentlilerin kent hakkındaki kararlara katılımının yükseltilmesi ve yönetimlerin vatandaşları hakkında daha fazla bilgi sahibi olarak doğru stratejiler geliştirmesi,
• Yerel ekonomilerin geliştirilmesi ve kentlerin rekabet güçlerinin artırılması hedeflenmektedir.